Sigurno su svi od nas primijetili razlike između nekih kupovnih jaja i domaćih do kojih ponekad dođemo, barem po intenzivno žutoj boji koja je kod kupovnih više iznimka nego pravilo. Jaja iz slobodnog uzgoja su, osim boje, drukčija i po načinima tretiranja nesilica, a pokazalo se da se i bitno razlikuju i po nutritivnim vrijednostima.

Kavezni uzgoj kokoši je danas sve rašireniji jer se iz malog prostora u kratkom vremenu dobiva velika količina jaja koju je moguće brzo prodati. Da bi kokoši što brže snesle jaje, daje im se hrana puna hormona, pesticida, umjetnih bojila i antibiotika što značajno utječe na smanjenje hranjivih sastojaka jaja iz kaveznog uzgoja.
Osim što se hrane ostacima punim kemikalija, kokoši se uzgajaju u mračnim i skučenim uvjetima, u brojnim se kavezima nalazi i do 100 000 kokoši, a nerijetko kavezi nemaju dovoljnog protoka zraka, tako da ima nesilica koje za života ne vide ni sunca ni svježeg zraka. U tim se uvjetima kokoši postavljaju u kaveze veličine A5 papira, iznad glave im se spušta posebna žica i više nije moguće širenje krila ni uspravno sjedenje, zbog čega im se noge često deformiraju. Kako se na skučenom prostoru nalazi velik broj kokoši, vrhovi kljunova im se ponekad skraćuju kako bi se spriječilo samoozlijeđivanje i međusobno ozlijeđivanje.

S druge strane, gledajući odnos i prema sebi i prema životinjama, jaja iz prirodnog uzgoja su mnogo bolji izbor. U domaćem uzgoju kokoši nesmetano pasu, kreću se, jedu biljke, insekte i prirodnu hranu. Pokazalo se da zbog takvih uvjeta domaća jaja imaju i do 98% manje šansi za prijenos salmonele. Osim toga, jaja iz slobodnog uzgoja imaju:

  • tri puta više omega-3 masnih kiselina,
  • sedam puta više provitamina A i beta karotena,
  • tri puta više vitamina E,
  • šest puta više vitamina D,
  • četiri puta manje zasićenih masnih kiselina,
  • tri puta manje kolesterola,
  • veći udio folne kiseline koja povoljno utječe na plodnost.

Sve je ovo dobar razlog da bismo se okrenuli domaćoj proizvodnji i na taj način poduprli i proizvođače. Treba biti oprezan – oznaka da se radi o jajima iz prirodnog uzgoja često se rabi i ako se radi samo o povremenom puštanju iz kaveza u masovnoj proizvodnji, što nije pravi prirodni uzgoj. Popis provjerenih domaćih proizvođača moguće je pronaći na našem portalu.