Svi smo se barem jednom susreli s trulim voćem ili povrćem kojemu je propadanje nemoguće zaustaviti. Iako ga je nemoguće zaustaviti, postoje određeni koraci koji propadanje mogu usporiti, a bilješke u nastavku ih otkrivaju.

Procijenite potrebe

Početni i najvažniji korak je dobra procjena toga koliko nam hrane treba, što posebno vrijedi prilikom kupovanja hrane u supermarketima. Samac će teško pojesti 10 kg jabuka dok su još svježe (iako ih je, da, na sniženju bilo puno isplativije kupiti nego manja pakiranja), ali upravo masovno kupujući treba razmišljati o tome hoće li se to uistinu potrošiti. Iako nam je svima ovaj korak manje-više poznat, jasno je da se hrana katkad nagomila, a sljedeći koraci otkrivaju kako očuvati svježinu i velikih i malih količina.

Uklonite namirnice koje već trunu

Biljke su žive i nakon ubiranja i stoga puštaju etilen – plin koji pospješuje rast i cvjetanje. Etilen je, naravno, poželjan sve dok biljke rastu, ali nakon ubiranja izaziva neželjeno dozrijevanje i ubrzano kvarenje pa stoga zdrave namirnice u posudi treba odvojiti od trulih. Ovo posebno vrijedi za trešnje, višnje i jagode. Tamne pjege na zelenoj salati i gorak okus mrkve također posljedica ispuštanja etilena. Suprotno, ako želite pospješiti dozrijevanje nezrelog voća ili povrća, stavite ga u zatvorenu vrećicu sa zrelim voćem ili povrćem.

Osigurajte optimalnu temperaturu i vlažnost zraka

Provjetravanje prostorija u kojima se čuva voće i povrće usporava proces brzog propadanja. Osim što se provjetravanjem uklanja etilen, smanjuje se i temperatura – a niske temperature sprječavaju uvenuće i gubitak vlage te usporavaju razvoj bakterija i gljivica. Da bi se osigurala dovoljna količina vlage, najbolje je povrće skladištiti u politilenske vreće, košare i perforirane vrećice (s rupicama). U skladišnim prostorijama također ne bi trebalo biti cijevi od centralnog grijanja, a trebale bi imati i barem jedan prozor ili ventilacijski otvor.

Čuvajte voće i povrće u komadu

Prije skladištenja nemojte sjeckati, guliti niti čistiti voće ili povrće jer površinski sloj biljke čuva njezinu unutrašnjost, baš kao što i naša koža čuva tijelo. Ako ste već izrezali određeno povrće, spremite ga u staklenke napunjene vodom – što posebno čuva celer i mrkvu.

Pazite što stavljate u hladnjak

Iako hladnjak uglavnom produžava trajanje, određenim namirnicama smanjuje hranjive vrijednosti. Stoga rajčice, dinje, krumpir i lubenice ne treba stavljati u hladnjak. Luk i češnjak u hladnjaku postaju gnjecavi i puštaju neugodne mirise. Banana potamni te također ostavlja miris na drugoj hrani . U hladnjak treba staviti eventualno oguljeni višak banana, a neoguljene valja držati na sobnoj temperaturi s vrhovima zamotanim u plastične vrećice. Avokado, ananas, kivi, breskve, kruške, limun i limeta u hladnjaku traju duže. Izvan njega ostaju znatno svježije i ljepše dozrijevaju. Ananasu valja odrezati vrh i čuvati ga okrenutog naopako . Zašto? U gornje dijelove vraća šećer koji se tijekom dostave uglavnom slegne na dno.

Određene namirnice ipak valja spremati u hladnjak pa zelenu salatu treba oprati, odvojiti lošije listove, omotati papirnatim ručnikom te spremiti u zatvorenu plastičnu posudu (ručnik i posuda vrijede i za krastavce). Mrkvi i ostalom korjenastom povrću valja odsjeći zeleni dio na vrhu (jer crpi vodu iz ploda) te spremiti u zatvorenim staklenkama, plastičnim vrećicama ili kutijama. Celer u hladnjaku ostaje svjež samo ako se zamota u aluminijsku foliju, a brokula se u hladnjaku treba čuvati u otvorenoj posudi.

Uklonite metalne posude iz hladnjaka

Neugodan okus metala uzrokovan je metalnim posudama u kojima nerijetko dolazi ostala kupovna hrana. Da bi metalni okus nestao iz cijelog hladnjaka, a samim time i voće i povrće ostalo kvalitetnije, metalne posude zamijenite staklenim ili plastičnim.

Šparoge održavajte jednako kao i cvijeće

Šparoge pohranite u vazu ili čašu u dnu koje se nalazi voda jer se tako znatno duže održava svježina. Kao podsjetnik za to neka posluži podatak da šparoge pripadaju porodici ljiljana.

Oslonite se na staklenke

Iako se bobičasto voće uglavnom prodaje u vrećicama, odmah nakon kupnje valja ga premjestiti u staklenke (ili plastične posude). Gnječenje i miješanje u vrećici izbjegava se korištenjem staklenki i samim time voće dulje ostaje svježe. U posudama valja čuvati i limun i feferone jer u suprotnom gube svježinu.